mandag 14. desember 2009

Skrivedag #1 og #2

image

I disse dager er det mange som har og har hatt tentamen i det ene og det andre faget. Vi i norskklassen på Sandvika har ikke hatt tradisjonell tentamen, men heller to skriveøkter (fire til sammen – to i bokmål og to i nynorsk). I slutten av november hadde vi de første skriveøktene, hver av dem på ca 3 skoletimer, og fikk utdelt gamle eksamensoppgaver. Vi fikk beskjed om å bli så ferdig som mulig med teksten, for deretter å levere den inn. I dag fikk vi tilbake nynorskteksten vi skrev, med kommentar om hva som kan forbedres, og hadde andre økt slik at vi fikk rettet den.

Jeg synes dette har vært en veldig fin måte å jobbe på. Det er lurt å få tekster man har skrevet tilbake igjen – slik at man kan gjøre den bedre. Det er flere positive ting med dette; for det 1. så legger man alltid merke til noe man vil skrive annerledes eller feil i teksten, etter og ikke ha sett noe på den en stund. For det 2. for man muligheten til å se over feil eller mangler, forbedre strukturen og innholdet hvis det er det læreren kommenterer (slik at teksten blir enda bedre). For det 3. så lærte i hvert fall jeg noe av dette! Jeg lærte blant annet at jeg må huske på å ikke la artikler bli personlige (noe det lett kan bli når man skriver om noe man synes er spennende og har synspunkter om) og at jeg må passe på kjønn i substantiv. I tillegg kan man alltid bli bedre på å lese igjennom tekster og sjekke at man ikke har feil (særlig grammatiske feil når det gjelder nynorsk). Så de viktigste endringene jeg gjorde i teksten min da jeg fikk den tilbake var å endre slik at jeg ikke hadde eg-setninger og rette de grammatiske feilene jeg kunne finne, spesielt da kjønn i substantiv.

Dette er en god variant av tentamen som fungerer bra som erstatning til den som er rundt juletider, men til påske og sommeren tror jeg nok det er smartere å ha en tradisjonell tentamen igjen, slik at man får kjenne litt på hvordan det virkelig er på eksamen. For da har man bare én sjanse til å gjøre det bra. Da er det ikke noe “kjære mor” eller mulighet til å få den tilbake og så rette den.

Ingvild

Bilde: From where I sit av OlivanderFlickr

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Jeg kommer fra Frankrike, og jeg oppdrager bloggen din.. Jeg studerer norsk paa universitet og jeg vil gerne snakke med nordmenn :)

  Saa hvis du er enig, skal vi snakker hverandre !

  Ha en fin kveld, mvh :)

  SvarSlett
 2. Hei! Wow. Kult! Ja, det kan vi selvfølgelig gjøre! :) Så spennende, vurderer å lære meg fransk fraktisk. Er så fint å høre på :)

  Ingvild

  SvarSlett
 3. :) så fint. Jeg skrive min mail :).. den er litt rar, jeg velger navnet før jeg forstod hva det betyr :/ helvete_xx@hotmail.fr

  hvis du vil, kan du skrive meg ^_^
  Jeg ser at du vil laere nynorsk. På kursene mine begynte jeg å studere nynorsk, og det lyder så godt! Men det er forsatt vanskelig, når ord ligner på svensk ^^

  Ha en fin kveld !!

  SvarSlett