mandag 21. april 2008

Betydningsfulle Gunvor Hofmo

Forrige fagdag i norsk hadde vi et lite prosjekt om kjente, norske lyrikere. Vi ble delt inn i grupper på 4, ble tildelt en lyriker og fikk 60 minutter på å lage en kort presentasjon av lyrikeren. Min gruppe fikk i oppgave å snakke om Gunvor Hofmo som "blir regnet som en av norsk lyrikks fremste modernist" i følge Dagbladet.

Gunvor Hofmo ble født 30. juni i 1921 i Oslo, og bosatte seg senere i Asker. Da 2. verdenskrig holdt på var Hofmo fortsatt ung og diktningen hennes har blitt preget av dens lidelse og sorg. Blant annet ble en god venn av henne sent til Auschwitz og døde der. Dette påvirket diktningen og er også en av grunnene til at Hofmo senere fikk psykiske problemer og ble innlagt på Gaustad psykiatriske sykehus. I 1946 debuterte Gunvor Hofmo med diktsamlingen "Jeg vil hjem til menneskene".

Året etter møtte Hofmo en annen lyriker, Astrid Tollefsen, som senere ble samboere. Det var sikkert ikke lett å være lesbisk på slutten av 40-tallet, men i følge Wikipedia var de "åpent lesbiske, bemerkelsesverdige kvinner for sin tid".

Jan Erik Vold har beskrevet Hofmo som "En av Norges fremste lyrikere".

Gunvor Hofmo døde 17. oktober i 1995; 74 år gammel.

Jeg synes denne måten å jobbe på var helt super! Skikkelig effektivt og alle jobbet. Prosjekter over lengre tid fører ofte til at man utsetter jobbingen hele tiden, men med denne metoden kan man ikke det. Dessuten tror jeg ikke man lærer mindre av denne prosjektmetoden.

For dere som er interessert kan dere finne mer stoff om Hofmo her og her.

(FOTO)

1 kommentar:

  1. Kjempefin oppsummering. Det var tydelig at dere trivdes den dagen. Har du sett at jeg har blogget om det på Tanketråder?

    SvarSlett