torsdag 17. september 2009

Stavanger/Rogaland?

pcEr du derfra? Ser på Statcounter at det er mange fra Stavanger-området som har vært innom bloggen min i dag, og det gjør meg veldig nysgjerrig. Hvem er dere? Hver så snill; gi et lite pip! Ikke vær redd for og kommentere.. Bloggen min biter ikke.

For å oppdatere litt på fordypningsoppgavefronten (oh, langt ord!), så var jeg innom Ingrid på skolebiblioteket i dag og lånte en bok om dialekter som jeg skal kose meg med i helgen.. Det står veldig mye forskjellig og nyttig der som jeg tror jeg skal få bruk for. I tillegg står det mye i  Spenn (læreboka). Jeg har dessverre ikke fått begynt å skrive på oppgaven enda, men jeg tror jeg har endt opp med at problemstillingen er; ‘hva kjennetegner dialekten(e) i Nordfjord, og hvordan kan man skille den ut fra andre dialekter?’.

Så det er status nå.

Ingvild

lørdag 12. september 2009

Ikke værst...

logo

Hva veit du om ord og uttrykk fra Nordfjord?

illustr.
Jeg fikk 10 av 11 riktige.

Godt utgangspunkt for videre arbeid?!
Ja..


Ingvild

mandag 7. september 2009

Fordypningsoppgaven

Jeg liker ikke ordet ‘særemne’. Det høres så utrolig skummelt ut! Er du ikke enig? Herlighet. ‘Fordypningsoppgave’ er mye bedre..

Vi, tredjeklassingene, har allerede starta på fordypningsoppgavene våre her på Sandvika. Det vil si; folk begynner å finne tema og problemstilling. Jeg har vært litt usikker (det er jeg for så vidt alltid når det gjelder slike oppgaver, siden jeg vil være 100 % sikker og fornøyd med det jeg velger) på hva fordypningsoppgaven min skal dreie seg om, men den siste uka har jeg vært ganske sikker på at det er en språklig oppgave jeg har lyst til å skrive. Jeg har alltid vært veldig interessert og fasinert av dialekter, og synes det er utrolig spennende med folk som snakker alt annet enn Østlandsk eller ‘Bærumsk’ og ’Oslosk’. Derfor tenkte jeg at det må være helt utmerket å skrive en oppgave om en dialekt! Begge foreldrene mine er fra Nordfjord også, så da tenkte jeg at Nordfjorddialekt vil være perfekt! Spennende, ikke sant?! Det er faktisk bare 3 sider vi skal skrive, så jeg tror det skal gå fint.

Nå må jeg bare finne en god problemstilling, som ikke omfatter for mye eller for lite. Gleder meg nesten litt, jeg, til å jobbe med oppgaven!

Ingvild

Foto: ‘Day 79 - f o c u s’ av margolove på Flickr

søndag 6. september 2009

Mange muligheter

Det er mange måter å bruke en blogg på, og siden dette er en skoleblogg, er enkelte innlegg obligatoriske, mens andre ikke. Man kan selv velge hvor mye man vil gjøre ut av det å blogge, og hvordan man vil bruke den. I denne bloggen kan jeg velge og bare skrive de blogginnleggene som er lekse, eller skrive andre innlegg av fri vilje. Du kan utnytte muligheten til å bli bedre til å skrive, få ned tankene, refleksjonene og tolkningene dine rundt ulike temaer og til å si din mening. Du kan velge å bruke skolebloggen som en arena hvor du samler alt på ett sted, og hvor andre folk kan kommentere. Du kan lære masse av og blogge. Du kan skrive mye på nynorsk og dermed bli bedre til det, du kan si din mening om en nyhetssak og oppfordre andre om å kommentere og si sin mening eller du kan bruke bloggen som en "loggbok" i norskfaget hvor du regelmessig oppdaterer statusen på for eksempel fordypningsoppgaven din. Ved å gjøre dette kan du selv få litt mer oversikt over hvordan du ligger an, andre kan se hvordan du jobber og lære av det og du har en bedre mulighet til senere og se hvordan prosessen med oppgaven var. En blogg er jo en slags dagbok, ikke sant.. Mulighetene en skoleblogg gir, er mange. Og uansett hvor mye eller lite, ofte eller sjelden man skriver, så blir man i hvert fall ikke dårligere av det!

Noe som ofte kan være vel så viktig som selve bloggingen, er kommentarene du får, eller at du i det hele tatt får kommentarer. For det første er det mye mer motiverende siden du dermed vet at det faktisk er noen der ute som leser det du skriver. Du føler at det du skriver har en større hensikt, og at det ikke bare er for deg selv og læreren du skriver. Du har et større publikum! Personlig synes jeg det er morsommere å få kommentarer utenfra. Selvfølgelig er det koselig om man får kommentarer fra medelever og, men de møter man jo hele tiden ellers.. Verden og internettet er stort. Det er mange mennesker der ute, og da er det jo morsomt om for eksempel en fjern fra langt oppe i nord eller en fra den minste bygda med høyest "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu"-faktor skriver en kommentar til deg. Og jo! Sant det. For det andre, så har du en mulighet til å diskutere og utveksle synspunkter og meninger når andre kommenterer. Å diskutere med seg selv er ikke alltid like spennende eller meningsfullt. Du lærer mye av å diskutere med andre. Tja. For eksempel er det jo mulig at du blir bedre til å argumentere og til å.. nettopp diskutere. 

Blir det riktig eller feil og si at ‘for å få gode kommentarer, må du skrive et godt innlegg’? Ka du trur?

Ingvild

Foto: ‘Late night’ av selva på Flickr